Tryghedsgaranti hos OLCEA


Hos OLCEA lægger vi stor vægt på, at din oplevelse som kunde altid er præget af tryghed. Derfor tilbyder vi tryghedsgaranti for vores linseoperationer, hvor vi skræddersyrdit individuelle forløb i overensstemmelse med dine behov og den specifikke type operation, du gennemgår.

5 års tryghedsgaranti

Vi tilbyder en 5-årig tryghedsgaranti for vores linseudskiftninger, hvilket indebærer gratiskontrolundersøgelser i de efterfølgende 5 år. Den første kontrol foretages en uge efteroperationen, og de efterfølgende kontrolbesøg planlægges i samarbejde med dig baseret på dine behov og lægens vurdering.

Komplementerende behandlinger

Komplementerende behandlinger er omfattet af vores tryghedsgaranti. Ved vurdering af nødvendigheden af komplementerende behandling vil den mest hensigtsmæssige metodeblive valgt for at opnå det ønskede resultat. Det er vigtigt at bemærke, at komplementerende behandling ikke nødvendigvis udføres med samme metode som den første behandling. For at være berettiget til komplementerende behandling kræves det, at behandlingen er motiveret og medicinsk forsvarlig og opfylder OLCEA´s kriterier for en sådan behandling.

Grå Stær

Grå stær udvikler sig typisk som en aldersbetinget tilstand. Dette skyldes, at cellerne i øjets linse ikke gennemgår udskiftning, som det er tilfældet med de fleste andre organer i kroppen. I stedet lægger nye celler sig udenpå de eksisterende.

Øjenlægernes Center Aarhus - Olcea

En naturlig proces

For at bevare linsens klarhed er det afgørende, at cellerne og deres protein indhold forbliver i præcise mønstre.

Med tiden kan der dog opstå uregelmæssigheder, der resulterer i en uskarp linse.

Grå stær kan dermed betragtes som en naturlig del af kroppens aldringsproces.

Øjenlægernes Center Aarhus - Olcea

Andre faktorer

Selvom grå stær ofte er resultatet af aldring, er der også andre faktorer, der kan øge risikoen for at udvikle grå stær.

Disse faktorer inkluderer eksponering for:


 • Eksponering for røntgenstråler; både infrarøde og ultraviolette.
 • Øjenskader og gentagne regnbuehindebetændelser.
 • Rygning: Både aktiv og passiv rygning.
 • Langvarig brug af binyrebarkhormon.
 • Sygdomme som sukkersyge (diabetes mellitus) og andre stofskiftesygdomme.
 • Sygdom under graviditeten øger risikoen for, at barnet fødes med grå stær, men dette ses sjældent.


Forringelsen af synet som følge af grå stær er en individuel oplevelse, og timingen for behandling afhænger derfor af den enkelte person.

Hvis du oplever synsproblemer i din daglige rutine, er det en indikation for at konsultere din øjenlæge. Ubehandlet grå stær kan føre til yderligere forringelse af synet over tid.

Øjenlægernes Center Aarhus - Olcea

Yderligere information

Grå stær - Linseoperation
Behandlingen for grå stær involverer en øjenoperation. Under denne kirurgiske procedure erstattes øjets naturlige linse af en akryllinse og denne behandling foregår ambulant.
Forberedelse til operation
Dagen før eller på dagen for operationen anbefaler vi, at du bader og vasker ansigt og hår. På operationsdagen skal du fjerne eventuel makeup omkring øjet. Du kan spise som sædvanligt og tage din normale medicin.
Mulige bivirkninger og komplikationer ved operation
Selvom alvorlige komplikationer i forbindelse med moderne grå stær-/linseoperationer er sjældne, er der, som ved ethvert kirurgisk indgreb, altid en vis risiko. De mest alvorlige komplikationer inkluderer infektion, som kan opstå indenfor den første uge efter operationen, Dette forekommer i mindre end 0,1‰ (1:10.000) af tilfældene. Det er derfor afgørende at følge vores anbefalinger om øjendråber og en høj håndhygiejne før og efter behandlingen.

Andre potentielle komplikationer omfatter blødning, bristning af linsekapslen, hævelse af Makula (den gule plet) eller nethindeløsning, som forekommer i cirka 0,1 % (1:1000) af tilfældene. En mindre alvorlig, men relativt hyppig komplikation, er efterstær, som kan udvikle sig måneder til år efter operationen. Denne tilstand skyldes en uklarhed i linsekapslen, der omslutter den kunstige linse. Dette kan behandles smertefrit med laserstråler.

Hvis du mener, at du er kommet til skade under behandlingen hos os, er du beskyttet af klage- og erstatningsloven, og du kan anmelde din sag elektronisk på www.patienterstatningen.dk.
Operationsdagen


De fleste patienter oplever ikke smerte under selve operationen, og du behøver ikke bekymre dig om at blinke under proceduren. Dit øje vil blive holdt åbent af en lille øjenholder, og blinkerefleksen nedsættes af lokalbedøvelsen. Selve operationen varer cirka 20 minutter, men du kan forvente at bruge 1-2 timer i klinikken inklusive drypning af øjet før operationen. Efter operationen er det ikke nødvendigt at blive på klinikken, og du kan tage hjem.

Ved grå stæroperationer betalt af sygesikringen anvendes normalt monofokale linser, som sigter mod at give klart syn på afstand. Hvis du har bygningsfejl, kan du forvente at skulle bruge briller eller læsebriller, da linserne ikke korrigerer dette. Der findes muligheder for behandling med multifokale linser og linser, som korrigerer bygningsfejl, men disse behandlinger dækkes ikke af det offentlige. Vil du være helt brillefri, tilbyder vi også disse operationer mod betaling.
Efter operationen

Efter operationen kan du opleve lette smerter og ubehag fra øjet i de første dage. Disse gener vil gradvist aftage over nogle uger, og dit syn vil lidt efter lidt blive bedre. Normalt kan du lindre disse lette smerter med receptfrie, smertestillende piller.

Hvis der opstår komplikationer, er du velkommen til at kontakte vores klinik eller din egen øjenlæge.

Du må gøre som du plejer, hvad end det gælder:

 • At købe ind.
 • At cykle og rejse med bus/tog/fly.
 • Udføre lettere husarbejde allerede dagen efter behandlingen.
 • At se fjernsyn og læse.
 • At bade og vaske håret.
 • At vaske ansigt og øjenlåg (undgå at gnide eller trykke øjet).
 • At bruge de gamle briller, hvis du har glæde af dem.

Du skal dog undgå:

 • At læse intensivt de første 1-2 dage efter behandlingen.
 • Løft over ca. 5 kg den første uge efter behandlingen.
 • At anvende øjenmakeup de første to uger efter behandlingen.
 • Hård fysisk aktivitet i de første to uger efter behandlingen.
 • Støvede lokaler som f.eks. en stald i de første 2 uger efter behandlingen.
 • Svømmehal, spabad og havvand i en måned efter behandlingen.
 • At gnide dig i øjnene den første måned efter behandlingen.

Farveændringer i synet

Som nyopereret vil du ofte registrere, at det nyopererede øje ser farver mere blåt i de første måneder. Det er helt normalt og skyldes, at den naturlige linse i øjet bliver mere og mere gul/brun med årene. Når denne gul/brune linse erstattes af en klar linse, vil alt se mere blåt ud. Dette vænner hjernen sig til, og vil derfor forsvinde over tid.

Håndhygiejne

Det er meget vigtigt, at du opretholder en god håndhygiejne i forbindelse med behandlingen - specielt i den første uge. Her mener vi grundig håndvask inden området omkring øjnene berøres. Det gælder også, når du skal dryppe dine øjne.

Vibration i synet

Nogle patienter oplever en let sitren/vibrationer i synet efter operationen. Dette skyldes, at den kunstige linse kun er 0,5 mm tyk og derfor holdes på plads af 2 let fjedrende ben. Til sammenligning er den naturlige linse, som fjernes ved operationen 5 mm tyk. I de første par måneder kan den kunstige linse vibrere lidt, når man blinker eller flytter blikket. Dette aftager i takt med, at den kunstige linse til sidst bliver "låst fast" i den gamle linses membran. Når hjernen vænner sig til dette, vil generne forsvinde.

Kontrolbesøg

Har du betalt for operationen selv inkluderer behandlingen en uge-kontrol, hvor dine øjne tjekkes, og vi kan svare, hvis du har spørgsmål. Dækker sygesikringen for operationen, og ønsker du efterfølgende en kontrol, skal du opsøge din egen øjenlæge eller optiker.

Efterstær - Effektiv behandling
Efter grå stær operationen kan der dannes en tynd hinde inde i øjet fra den naturlige linse. Denne tynde hinde kan blive uklar, og dette kaldes for "efterstær." Det betyder at dit syn gradvist forringes, og kan opstå måneder eller flere år efter operationen. Heldigvis kan efterstær behandles effektivt med en enkelt laserbehandling.
Briller
Efter din grå stær operation vil dit syn typisk have ændret sig betydeligt. Ændringerne fortsætter i flere uger, og vi anbefaler derfor ikke, at du får lavet nye brilleglas før 6 uger efter operationen. Herefter kan en optiker sætte et nyt brilleglas i den side, hvor du er blevet opereret. Det kan ikke skade dine øjne at fortsætte med at bruge dine gamle briller. Efter operationen vil du sandsynligvis have brug for læsebriller.
Øjenlægernes Center Aarhus - Olcea
Øjenlågsoperationer